5 vaihetta yrityksen verkkosivujen suunnitteluun

Reading Time: 5 min

Kotisivut yritykselle ovat tärkeä osa liiketoiminnan menestystä nykyaikana. Laadukkaasti suunnitellut ja toteutetut verkkosivut voivat tukea myyntiä merkittävästi.

Tässä artikkelissa käsitellään viisi tärkeää  asiaa, jotka auttavat sinua suunnittelemaan tehokkaat ja myynnin tukemiseen optimoidut, konvertoivat verkkosivut.

1. Suunnittele sivurakenne

Yritykselle verkkosivuja suunnittellessa keskeisintä on helppokäyttöisyys ja selkeys. Selvitä ensin, millaisia palveluita tai tuotteita tarjoat ja ketkä ovat kohderyhmäsi.

Suunnittele nettisivustosi sivurakenne, eli sitemap, siten että asiakkaat löytävät tarvitsemansa tiedot mahdollisimman vaivattomasti, vain muutamalla klikillä.

Käytä selkeitä otsikoita ja navigointipalkkia, joka auttaa asiakasta siirtymään haluamalleen sivulle helposti.

Seuraavat kysymykset auttavat hahmottamaan verkkosivujen sivurakennetta:

 • Kuka on kohdeyleisösi?
 • Mitkä ovat sivustosi tavoitteet? Esimerkiksi myynti, liidien kerääminen, tiedon jakaminen tai brändin esittely?
 • Mitkä ovat tärkeimmät tuotteet tai palvelut?
 • Miten haluat jakaa sisältöä ja tietoa eri osioihin ja alakategorioihin?
 • Miten haluat järjestää sivustosi navigaation ja valikon?
 • Haluatko sisällyttää blogiosion tai uutisosiota, jossa voit julkaista ajankohtaista sisältöä?
 • Tarvitsetko asiakaspalveluosiota?
 • Tarvitsetko usein kysytyt kysymykset (FAQ)
 • Tarvitsetko yhteydenottolomaketta?
 • Miten esitellä yrityksesi tiedot?
 • Miten esitellä yritykseksi historia?
 • Miten esitellä tiimi ja yhteystiedot?
 • Mitä erikoisominaisuuksia tai interaktiivisia elementtejä on hyvä sisällyttää sivustollesi?
 • Mitä markkinointimateriaaleja haluan jakaa sivuillani?
 • Haluanko verkkosivuilleni uutiskirjeen?
 • Lisäätkö eri some-kanavat ja jakamismahdollisuudet sivustollesi?
 • Miten aiot mitata ja seurata sivustosi suorituskykyä?
Verkkopalvelun suunnittelu ja kotisivujen tuotantovaiheet
Esimerkki markkinointitoimisto WDS:n verkkopalvelun suunnittelun ja tuotannon prosessista.

2. Suunnittele käyttäjäkokemus

Käyttäjäkokemuksella pyritään ymmärtämään ja huomioimaan käyttäjien tarpeet, tavoitteet ja odotukset sekä varmistamaan, että käyttäjät voivat saavuttaa haluamansa asiat vaivattomasti ja ilman turhia haasteita.

Mitä tarkoittaa UX Design?

User Experience design on suunnitteluprosessi, jonka tarkoituksena on luoda verkkosivustoille, sovelluksille ja muille digitaalisille tuotteille käyttäjäystävällinen, miellyttävä ja tehokas käyttökokemus.

UX-suunnittelun tavoitteena on pyrkiä parantamaan kotisivujen käyttäjäkokemusta seuraavin tavoin:

 • Helpoittamaan navigointia
 • Tarjoamalla selkeät toimintakehot (CTA:t)
 • Luomalla visuaalisesti houkuttelevat kotisivut yritykselle
 • Toteuttamalla käyttäjäystävällinen käyttöliittymän kaikilla eri näyttöpäätteilleä
 • Sitouttaa käyttäjän
 • Luo mahdollisimman korkean konversioprosentin
 • Kasvattaa asiakasuskollisuutta

Työkaluja verkkopalvelun suunnitteluun:

Mikä on sivukartta?

Sivukartta on visuaalinen kuvaus sivustosi eri sivuista, niiden välisistä suhteista ja hierarkiasta. Sivukartta on elävä dokumentti, ja se voi muuttua suunnitteluprosessin aikana.

Sivukartta auttaa sinua hahmottamaan, miten eri sivut liittyvät toisiinsa ja miten kävijät navigoivat sivustollasi. Tällöin puhutaan user flowsta.

Työkaluja, joilla verkkopalvelun sivukartan voi piirtää:

Lue miten toteutimme täysin uuden portaalin uudisasuntojen myyntiin ja markkinointiin.

Mitä kilpailijoiden verkkosivuista voi oppia?

Tutustumalla kilpailijoiden verkkosivuihin voit saada ideoita, ymmärrystä markkinasta sekä näkemystä siitä, mitä toimii ja mitä kannattaa välttää omalla sivustollasi.

Näin analysoit kilpailijoiden sivustoja:

 • Mitä he ovat tehneet oikein?
 • Miten navigointi on toteutettu?
 • Huomioi myös mahdolliset heikkoudet, joita voit välttää omalla sivustollasi.
 • Mitä oppaita sivuilta voi ladata?
 • Minkälaisia yhteydenottoja sivuilla on?
 • Mitä avainsanoja kilpailijat käyttävät?
Oppaat

Kasvun hinta -opas kuluttaja­liiketoimintaan

Mietityttääkö, miten saisit kasvatettua myyntiä? Tämä opas on sinulle, joka vastaat bisneksenne kasvusta. Vastuullasi on todennäköisesti toimitusjohtajan, myyntijohtajan, markkinointijohtajan tai liiketoimintajohtajan tontti.

wds kasvun hinta -opas

Lataa opas

3. Suunnittele sisältösi

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) on elintärkeää, jotta verkkosivusi löytyvät hakutulosten kärkipaikoilta. Huolehdi sivuston nopeudesta ja linkkien toimivuudesta. Käytä avainsanoja strategisesti sivuston eri osissa, kuten otsikoissa, meta-kuvauksissa, kuvissa ja sisällössä.

Säännöllinen päivitys ja uuden sisällön lisääminen auttavat hakukoneita tunnistamaan sivustosi relevantiksi ja päivitetyksi.

Mikä on SEO?

Search Engine Optimization on tärkeä osa hakukoneoptimointia ja verkkosivuja. Sen avulla pyritään tunnistamaan ja valitsemaan oikeat avainsanat, jotka auttavat verkkosivustoa nousemaan korkeammalle hakutuloksissa ja houkuttelemaan oikeaa kohdeyleisöä.

Tarkastele SEO-avainsanatutkimuksen yhteydessä:

 1. Relevanssi: Tarkastele avainsanoja suhteessa sivustosi aiheeseen, palveluihin tai tuotteisiin. Valitse avainsanoja, jotka ovat mahdollisimman tarkasti yhteydessä sivustosi tarjoamaan sisältöön.
 2. Hakumäärät: Arvioi avainsanojen kuukausittaiset hakumäärät, eli kuinka usein ihmiset hakevat näitä sanoja hakukoneissa. Pyri valitsemaan avainsanoja, joilla on riittävästi hakumääriä ja jotka ovat relevantteja.
 3. Kilpailu: Tutki avainsanojen kilpailutasoa, eli kuinka moni muu verkkosivusto kilpailee samoista avainsanoista. Pyri valitsemaan avainsanoja, joissa kilpailu ei ole liian kovaa, jotta sinulla on paremmat mahdollisuudet nousta korkeammalle hakutuloksissa.
 4. Long-tail avainsanat: Kiinnitä huomiota myös long-tail avainsanoihin eli pidempiin hakulausekkeisiin. Nämä ovat tarkempia ja yksityiskohtaisempia hakusanoja, jotka voivat houkutella tarkemmin kohdennettua yleisöä ja vähemmän kilpailua.
 5. Trendit: Tarkastele avainsanojen suosiota ajan myötä. Jotkut avainsanat saattavat olla kausiluonteisia tai vaihdella suosiossa ajan mittaan. Valitse avainsanoja, jotka ovat jatkuvassa tai nousevassa suosiossa.
 6. Paikallinen hakukoneoptimointi: Jos yrityksesi toimii tietyllä maantieteellisellä alueella, kiinnitä huomiota paikallisiin avainsanoihin. Esimerkiksi ”markkinointitoimisto Helsinki” tai ”mainostoimisto Tampere” ovat paikallisia avainsanoja, jotka voivat auttaa houkuttelemaan paikallisia asiakkaita.
 7. Käyttäjäintention ymmärtäminen: Yritä ymmärtää käyttäjien aikomus eli miksi he etsivät kyseisiä avainsanoja. Pyri valitsemaan avainsanoja, jotka vastaavat käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin.

Paras hakukoneoptimointi-ohjelmisto?

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi. On tärkeää seurata ja päivittää avainsanoja säännöllisesti hakutrendien ja käyttäjien käyttäytymisen perusteella. Oikeiden avainsanojen valinta auttaa sivustoasi parantamaan hakukonenäkyvyyttä ja houkuttelemaan oikeaa kohdeyleisöä

 

4. Nettisivujen visuaalinen suunnittelu

Verkkopalvelun visuaalinen ilme vaikuttaa merkittävästi sivuston käyttäjäkokemukseen ja siten myös myyntiin. Visuaalinen suunnittelu tulee heijastaa yrityksesi brändiä ja viestii ammattimaisuutta.

Verkkosivun visuaalisen ilmeen suunnittelussa tarkastele seuraavia asioita

 1. Brändi-identiteetti: Visuaalisen ilmeen tulee heijastaa yrityksesi brändiä, jotta se on yhtenäinen muiden markkinointimateriaalien kanssa.
 2. Värit: Valitse sivustollesi sopivat värit, jotka tukevat brändiäsi ja viestivät oikeaa tunnelmaa. Värien valinnalla voi olla suuri vaikutus kävijöiden tunnetiloihin ja kokemukseen sivustollasi.
 3. Fontit ja typografia: Valitse selkeät ja luettavat fontit, jotka sopivat brändiisi. Käytä fontteja harkitusti ja pidä määrä maltillisena, jotta sivusto näyttää siistiltä ja ammattimaiselta. Valitse fontit, joihin sinulla on lisenssit.
 4. Kuvat ja grafiikat: Käytä laadukkaita ja kiinnostavia kuvia ja grafiikkoja, jotka tukevat sivuston viestiä. Kuvilla voi välittää tunteita ja auttaa kävijöitä ymmärtämään paremmin tarjoamaasi sisältöä.
 5. Responsiivisuus: Varmista, että verkkopalvelun visuaalinen ilme toimii moitteettomasti eri laitteilla, kuten älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Responsiivinen suunnittelu takaa, että sivustosi näyttää hyvältä kaikilla näytöillä.
 6. Navigointi ja käyttäjäystävällisyys: Suunnittele yrityksen verkkosivuston visuaalinen ilme niin, että se tukee selkeää navigointia ja helpottaa kävijöiden liikkumista sivustolla. Tämä auttaa parantamaan käyttäjäkokemusta ja vähentämään sivustoltasi poistumisen riskiä.
 7. Kuvien ja tekstin tasapaino: Huomioi kuvien ja tekstin tasapaino suunnittelussa. Vältä liian paljon tekstiä yhdellä sivulla ja varmista, että verkkosivulla kuvat tukevat sivuston viestiä eivätkä hajota kävijän huomiota liikaa.
 8. Kontrasti: Huomioi kontrasti eri elementtien välillä, kuten tekstin ja taustan välinen kontrasti. Tämä helpottaa lukemista ja tekee yrityksen nettisivusta visuaalisesti miellyttävän. Muista huomioida tekstin luettavuus ja verkkosivuston saavutettavuus.
 9. Yhtenäisyys: Pidä verkkosivujen visuaalinen ilme yhtenäisenä kaikilla sivuilla ja osioilla. Tämä auttaa luomaan yhtenäisen ja ammattimaisen kokonaisuuden.

Huolellinen  visuaalisen ilmeen suunnittelu auttaa verkkosivustoasi erottumaan ja luomaan positiivisen vaikutelman kävijöille. Muista myös testata suunniteltua visuaalista ilmettä eri käyttäjillä saadaksesi palautetta ja mahdollisesti tehdä tarvittavia muutoksia ennen verkkosivujen julkaisua.

Tutustu, miten uudistimme VRP:n verkkosivun ilmeen nykypäivään.

5. Milloin verkkosivuja tulee päivittää?

Sivuston päivittäminen ja uudistaminen on tärkeää, jotta se pysyy ajan tasalla ja houkuttelee asiakkaita.

Tarkasta sivuiltasi säännöllisesti:

 • Vastaako verkkosivusi sisältö palvelutarjontaasi?
 • Onko verkkosivun visuaalinen ilme linjassa brändin kanssa?
 • Toimivatko verkkosivujen kaikki linkit ja toiminnot?
 • Konvertoituuko verkkosivujen sivuliikenne yhteydenotoiksi ja myynniksi?
 • Näkyvätkö verkkosivusi Googlessa?
 • Ovatko verkkosivusi kuvat ja videot ajantasalla?
 • Tuottavatko verkkosivut tarpeeksi myyntiä?

Kokonaisuudessaan on tärkeää huomioida, että kotisivut ovat yrityksesi käyntikortti verkossa. Laadukkaat ja myyntiä tukevat sivut auttavat lisäämään kävijöiden kiinnostusta, sitoutumista ja lopulta konversiota asiakkaiksi.

Muista keskittyä käyttäjäystävällisyyteen, hakukoneoptimointiin ja sisällön ajantasaisuuteen varmistaaksesi verkkosivujesi menestyksen ja myynnin tukemisen.

Yrityksen verkkosivut eivät koskaan ole valmiit, vaan niiden kehittäminen on jatkuva, systemaattinen prosessi.

Seuraavissa blogikirjoituksissa pureudumme syvemmälle kuhunkin osa-alueeseen. Tilaa Winsider-uutiskirje alta ja saat tiedon uusista artikkeleista heti niiden ilmestyttyä.

Tilaa vinkit markkinointiin!

Tilaa uutiskirjeemme, joka sisältää blogeja markkinoinnista ja liiketoiminnan kehittämisestä sekä WDS:n kuulumisia.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota meihin yhteyttä

  Lähetä viesti, olemme yhteydessä tuota pikaa!

   Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn
   tietosuojaselosteemme mukaisesti.

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

   In English Ota yhteyttä